Zpět na blog

Záhada Blair Witch

25.6.2024

Milujete kempování? Po shlédnutí kultovního amerického hororu z roku 1999 možná začnete pečlivěji vybírat místa, kde rozložíte svůj stan.

Letos uplyne už 25 let od prvního promítání děsivé Záhady Blair Witch. Stáří snímku by vás však rozhodně nemělo odradit. Dokáže totiž dodnes vystrašit i ty nejotrlejší diváky. Hororový žánr s názvem found footage, neboli nalezený kamerový záznam, se proslavil právě s tímto filmem. A ačkoli Blair Witch ve své době schytala od filmových kritiků pořádný výprask, veřejnost film přijala s ohromujícím nadšením. Mystifikační horor dokázal z pouhých 25 tisíc dolarů investovaných do natáčení, vykouzlit tvůrcům zisk přes 240 milionů dolarů. 

DALL·E 2024-06-25 10.02.09 - A dark, foggy forest with a video camera lying on the ground, partially covered by leaves. The camera appears old and abandoned, with an eerie light c.webp

Vesnice duchů

Jako vždy u podobných snímků, i tady začínáme legendou. Žila byla žena jménem Elly Kedwardová. V 18. století se potloukala v okolí americké vesnice Blair a strašila místní děti. Ty, které si na ženu postěžovaly rodičům, zanedlouho beze stopy zmizely. Vyděšení rodiče prohlásily Kedwardovou za čarodějnici a postupně se jeden po druhém z vesnice vystěhovali. 

O dvě století později se do obnovené vesnice, tentokrát už s názvem Burkittsvill, vydávají tři studenti, aby přišli na kloub příběhům o čarodějnici. Ta se totiž podle místních stále potlouká po okolí.

DALL·E 2024-06-25 09.58.58 - An 18th-century American village at dusk with a spooky atmosphere. Old wooden houses, dimly lit by lanterns, and a shadowy figure of a woman (Elly Ked.webp

Začarovaný kruh

Trojice se tedy rozjede do lesů vyzbrojena stanem a kamerou, nedbajíc na varování místních. Hned první noc slyší v okolí stanu podivné zvuky a škrábání, které ovšem přisuzují zvěři. Když se však následující den chtějí vrátit zpět k autu, zjistí, že nejsou schopni je nalézt. Následuje kolečko hrůzyplných událostí, následkem kterých se po spolužácích slehne zem.

O rok později je nalezena pouze jejich kamera s filmovým materiálem. Co na něm zachytili, můžeme sledovat právě ve snímku Záhada Blair Witch. Vidíme třesoucí se záběry, když studenti v panice pobíhají po lese. Pronásleduje je něco, co nedokážou identifikovat.

DALL·E 2024-06-25 09.59.10 - An old, abandoned house in the middle of a dense forest at night. The house is dilapidated with broken windows and a dark interior. Two figures holdin.webp

Děs a panika

Po dnech a nocích bloudění jeden ze spolužáků záhadně zmizí. Zbývající dva pak slyší jen jeho zoufalé volání o pomoc. V posledních minutách na filmové pásce dobíhají k opuštěnému domu, odkud se volání ozývá a vydávají se ho prohledat. Jak jinak než s kamerou v ruce. Co objevili? Buďte si ale jistí, že až to zjistíte, už se na tmavé kouty ve vaší ložnici nikdy nebudete dívat tak, jako dřív…