Zpět na blog

Ostrov oběšených panenek

28.5.2024

Říká vám něco název Isla de las Munecas? V překladu se jedná Ostrov panenek. Leží asi 30 km od města Ciudad de México na kanále La Xichimilco a najdete na něm více než 1500 panenek. Na tom by ještě nebylo nic divného, kdyby se ovšem nejednalo o panenky bez končetin, bez hlav, či bez očí. Jaké hrůzostrašné tajemství skrývají jejich prázdné pohledy?

Isla de las Munecas

V 50. letech minulého století se na ostrov přistěhoval farmář Juan Barrera. Byl to právě on, kdo ve zdejších už tak dost děsivých močálech, jednoho dne našel utonulé děvčátko. Za jakých okolností se sem dostalo, nikdy nikdo nezjistil.

DALL·E 2024-05-28 11.34.33 - A haunting scene from Isla de las Muñecas, featuring numerous aged, weather-beaten dolls hanging from trees. The dolls have cracked faces, missing eye.webp

Návštěva ze záhrobí

O několik dní později moře vyplavilo plastovou panenku, o níž se Juan domníval, že patřila holčičce. K uctění její památky pověsil panenku na strom. To, co se odehrálo poté, by ho však ani ve snu nenapadlo. Podle legendy se mu začal zjevovat duch zemřelé holčičky a nabádal ho ke shromáždění dalších a dalších panenek. Juan je poctivě rozvěšoval po ostrově, až jejich počet přesáhl tisícovku. 

Ani sám Juan Barrera ovšem neunikl tragickému osudu. Jednoho dne byl nalezen mrtvý, přesně v místech, kde před lety našel mrtvou holčičku. Podle místních se utopil, protože už nadále nedokázal čelit síle, s jakou k němu dívenka promlouvala ze záhrobí. Jiní tvrdí, že jednoduše utratil za panenky veškeré svoje finance a neměl na živobytí. Ať je pravda jakákoliv, Isla de las Munecas se podle turistického webu CNN dnes řadí mezi sedm nejděsívějších míst na světě.

DALL·E 2024-05-28 11.34.34 - A haunting scene from Isla de las Muñecas, featuring numerous aged, weather-beaten dolls hanging from trees. The dolls have cracked faces, missing eye.webp

Děsivá dekorace

Láká vás ona hrůza prázdných němých pohledů? Za touto podívanou nemusíte letět až do Mexika. Jedna taková se nachází i u nás na Vysočině. 

Návštěva domu na okraji obce Rváčov je jen pro otrlé. Ti ostatní se jí nejspíš vyhnou velkým obloukem. Na zdech domu, na stromech v zahradě i na plotě najdete přes tisíc oběšených panenek. Osamělé hlavy s prázdnýma očima jsou napíchnuté na suché větve, jiné jsou přivázané drátem. Některým chybí ruce či nohy, další mají děsivě pootevřená ústa.

DALL·E 2024-05-28 11.30.47 - An eerie scene from Isla de las Muñecas, a small island in Mexico known for its spooky atmosphere. The image features numerous old, weathered dolls ha.webp

Nevinné dětské duše

Zatímco kolemjdoucím běhá mráz po zádech, majitel domu Lubomír Votava tvrdí, že ho panenky nabíjejí pozitivní energií. Při pohledu do jejich očí prý jako by hleděl do očí dítěte, které si s panenkou před mnoha lety hrálo. A právě to je důvod, proč je „zachraňuje“. 

Venku je nijak nečistí, naopak je nechává, aby přírodními vlivy chytily tu správnou patinu. A pokud je některá z panenek ve skutečně špatném stavu, uklidí ji na půdu. Věří totiž, že je potřeba dopřát klid duši dítěte, které si s panenkou hrávalo. Pokud jste milovníky neobvyklých míst, dům oběšených panenek při svých toulkách rozhodně nevynechejte.